Egyedi projektjeink

 

FOGPÓTLÁS

2017. február elején egy különösen szép felajánlást kapott a Nyugodt Szív egy fogtechnikustól: egy általunk kiválasztott rászorulónak elkészíti a fogpótlását és csak az anyagdíjat kell kifizetnünk.
Az akkor kitett felhívásunk hatására sokan hozzájárultatok a költségekhez
Szeretnénk itt is megosztani azt a köszönő levelet, amit a fogpótlás elkészülte után kaptunk:

“Az elmúlt napokban legalább 50 köszönetet fogalmaztam meg, de még most sem tudom leírni amit érzek. Készen lett a fogam, amit egy felajánlással indított el egy fogtechnikus hölgy. Nagyon profi, hihetetlenül kedves emberek dolgoztak azért, hogy nekem jó legyen. A doktornővel és asszisztensével együtt mindhárman bátorítottak, türelmesek, és nagyon kedvesek voltak. Én ugyanis az utolsó percig nem mertem elhinni, hogy ez igaz lehet. Több mint 10 évig nem mertem nevetni, nem szerettem mások előtt enni, és több jó állást úgy kaptam volna meg, ha előtte gyorsan rendbe tetetem. Nem tudtam.

Most minden más lett :) Naponta 100-szor kapom a fejem a tükör elé, és mindig mosolygok, nevetek, nézem. :) Hálás vagyok a Nyugodt Szívnek, hogy összefogták ezt a projektet. Minden gondolatommal hálás vagyok azoknak az embereknek akik adományukkal lehetővé tették hogy ez megvalósuljon. Nem tudom kik Ők, de csodálattal tölt el, hogy ismeretlenül segítettek, hogy testileg-lelkileg jobb életminőséggel élhessek. Áldás kísérje útjukat!
Köszönettel: ”

 

KARÁCSONY

Karácsonykor néhány fiatalból álló önkéntes csapat évek óta ajándékokat visz civil alapítványoktól kapott címekre.

2016-ban első alkalommal mi is ajánlhattunk családokat!

Reméljük, hogy bővül az ilyen akciók köre, és akkor jövőre több családhoz jutnak el meglepetés csomagok!

Néhány képet mutatunk a karácsonyi készülődésből és ajándékozásból:

angyalok előtte1 előtte2

ott1 ott2
ott4

ott6

 

MAGYARCSANÁD

Ez a projekt csak kicsit kezdődött másképp, mint a korábbi esetek. Egy ismeretlen felajánlotta alapítványunknak budapesti teljesen berendezett, eladásra váró kétszobás lakásának összes ingóságát. Szinte ugyanekkor levélben jelentkezett Magyarcsanádról egy család, segítségünket kérve; többek között bútoraik sem nagyon voltak. Felvettük a kapcsolatot a helyi polgármesteri hivatallal, ahol közvetlenül a polgármesterrel beszéltünk, érdeklődve a segítséget kérő család iránt. A párbeszéd nagyjából így kezdődött:

– „A településükről jelentkezett nálunk egy nagyon szegény család, aki segítségre szorul…”

– „Egy??? Ha százat mondott volna, az is igaz lenne” – felelt a polgármester, és akkor már tudtuk, hogy a felajánlott ingóságokhoz még gyűjteni fogunk további bútorokat, és ez most nem egy tipikus Nyugodt Szíves projekt lesz…

Magyarcsanád nemzetiségi település, ahol évszázadok óta élnek együtt békességben magyarok, románok, szerbek és cigányok. Kevés a munka, közmunkából próbál megélni számtalan család; az együtt élő nemzetiségeket a Helyi Esélyegyenlőségi Program támogatja.

Kíváncsiak lettünk, és néhány nap múlva már személyesen is megismerkedhettünk nem csak a polgármesterrel, nem csak a minket megkereső családdal, hanem a családsegítővel és a védőnővel is, akik egy kb. 25 család nevét és bútorkérését tartalmazó listával fogadtak minket, ez aztán később továbbiakkal egészült ki.

A kétszobás lakás összes ingósága persze nem volt elég. Facebookon jelzett kérésünkre özönölni kezdtek a felajánlások, bútor, játék, ruhanemű; néhány nap alatt annyi érkezett, hogy egy hatalmas kamion is kicsi lett volna.  Végül egy jókora teherautót béreltünk, telepakoltuk, nem fért fel persze minden, estére érkeztünk meg. A település apraja-nagyja várt minket, a polgármesterrel az élen; ha a felpakolás több órán keresztül tartott, no, a lerámolás pillanatok alatt megtörtént.

Magyarcsanád 4

A településsel azóta is kapcsolatban vagyunk, és az alapítványunkhoz érkezett váratlan nagyvonalú felajánlás révén a falu közösségi házának cserepezése is talán a segítségünkkel valósulhat meg.

 

IGAR

Sokan kérdezték tőlünk, hogy az IGAR projekt, amire olyan büszkék vagyunk, hogyan kapcsolódik a Nyugodt Szívhez? Ezért most röviden, és természetesen a történet szereplőire álnéven utalva itt következik a beszámoló:

Nóra és János 2015 februárjában kereste fel alapítványunkat. Ők akkor már több mint fél éve egy átmeneti szállón éltek. Két közös gyerekük (egy és két évesek) nevelőszülőknél élt, mert Nóráék nem tudtak számukra megfelelő lakhatást biztosítani. A szülők dolgoztak, gyűjtötték a pénzt, hogy minél előbb kikerülhessenek a szállóról és egy albérletbe költözve „hazagondozhassák” gyermekeiket.

Ugyanabban az időszakban, amikor Nóra és János segítségért fordult alapítványunkhoz, valaki (nevezzük őt a továbbiakban Dórának) felajánlotta az Igaron lévő házát egy hozzá tartozó megművelhető telekkel együtt úgy, hogy csupán a rezsit kellene fizetnie a beköltözőknek. Dóra feltétele az volt, hogy a Nyugodt Szív olyan családot javasoljon, aki beköltözés után vállalja a föld megművelését. Dóra felajánlotta, hogy megtanítja a kiválasztott családot gazdálkodni, rendszeresen megy majd hozzájuk és segíti őket.

Február végén bemutattuk egymásnak Dórát és Nóráékat. Március elején elmentek együtt Igarra és megnézték a házat. Ahhoz, hogy a gyerekek hazagondozása lehetséges legyen, Dóra írt egy befogadó nyilatkozatot, amivel a szülők igazolták, hogy lesz hova vinni majd a gyerekeiket.

Ekkortól már felgyorsultak az események! Március végén János leköltözött Igarra, akkor még Nóra a szállón maradt és dolgozott egy ideig. János kigyomlálta a kertet, és elkezdte a ház rendbehozatalát. Hamarosan Nóra is Igaron volt és együtt szépítették a házat és a kertet.

Az első nagy probléma az volt, amikor rájöttünk, hogy autó nélkül nem fog menni a gyerekek szállítása egy nap alatt a nevelőszülőktől Igarra és vissza. Budapestre. Dóra ötlete volt, hogy kellene venni egy használt autót. Ennek a felét a Nyugodt Szív, másik felét Jánosék fizették. Mostanában „csak” kisebb problémák vannak, mindig elromlik valami…

Dóra olyan hatalmas anyagi és életvezetési segítséget nyújtott nekik kezdettől, és az óta is, amire egyikünk sem számított!!

A gyerekek ma már hivatalosan is a szülőkkel élnek!!!!!

Dóra kitartóan tanítja a családot a gazdálkodásra, vannak is eredmények, de még nem lehet elengedni a kezüket…

A sikerekről a Házi Javak facebook oldalán lehet olvasni itt: